Panduan Kampung Ayer Hangat Langkawi

Langkawi, yang secara rasmi dikenali sebagai Langkawi, Permata Kedah adalah salah satu destinasi percutian yang sangat terkenal buat penduduk tempatan dan orang asing. Dengan pelbagai tempat yang indah untuk dilihat dan dialami di gugusan pulau-pulau kecil, tidak hairanlah mengapa ramai yang memilihnya sebagai percutian hujung minggu. Walau bagaimanapun, sama ada anda pelancong tempatan atau asing, selalunya kawasan yang dilawati adalah Chenang atau Kuah. Ini disebabkan pengunjung yang datang ke Langkawi sama ada ingin menghabiskan hari di pantai atau membeli-belah. Tidak mudah buat pengunjung melepaskan peluang membeli-belah memandangkan Langkawi juga merupakan kawasan zon bebas cukai, di mana pelbagai barangan adalah lebih murah di sini.

Namun, tahukah anda ada banyak lagi yang dapat dilihat di Langkawi berbanding lokasi biasa yang dipromosikan oleh syarikat pelancongan, artikel, video youtube atau juga rakan anda?

Mungkin tidak terlintas di fikiran melainkan anda secara khusus mencari apa lagi yang dapat anda lakukan semasa di Langkawi. Dan jika anda menyelidik di luar lokasi yang disarankan, anda akan menjumpai sebuah pekan kecil yang dikenali sebagai Ayer Hangat.

Terletak 14KM di utara Bandar Kuah, Ayer Hangat adalah tempat yang harus dilawati jika anda berkunjung ke Langkawi. Pekan kecil ini akan mencuri hati anda dan seperti banyak tempat dan tarikan lain di pulau ini, Ayer Hangat juga mempunyai lagenda tersendiri.

Melalui sebuah mural setinggi 18 meter yang dibuat dari batu sungai, anda dapat mempelajari kisah bagaimana pekan itu boleh berada di satu sisi kampung. Cerita ini ditulis di tengah-tengah mural tersebut buat sesiapa sahaja yang ingin meluangkan masa untuk belajar tentang kisah masa lalu.

Kisah Ayer Hangat bermula dengan dua gergasi; Mat Cincang dan Mat Raya. Kedua-dua gergasi ini mempunyai anak yang ditunangkan dengan satu sama lain. Namun pada hari perkahwinan kedua-dua anak mereka, Mat Raya menyedari bahawa pengantin lelaki asyik menatap wajah wanita lain. Peristiwa ini menimbulkan kemarahan Mat Raya lalu beliau bertengkar sengit dengan Mat Cincang. Periuk, kuali dan jag air dilemparkan ke sekeliling kawasan.

Semasa pertarungan tersebut, sebiji jag air yang mengandungi air panas terjatuh. Akibatnya, telaga air panas semula jadi terbentuk di situ. Lalu kawasan tersebut diberi nama “Ayer Hangat”, di mana “Ayer” atau ejaan bahasa Melayu baku ialah “Air” dan “Hangat” bermaksud “Panas “, pada dasarnya memanggil tempat itu “Air Panas”.

Walau bagaimanapun, jika anda bukan penggemar kisah dongeng, terdapat penjelasan geologi mengapa telaga air panas air garam semula jadi terbentuk di sini. Di bawah pulau terletak batu-batu yang dihangatkan oleh air panas bawah tanah yang naik dari kerak bumi. Pada dasarnya, retakan atau kerosakan (yang mungkin disebabkan oleh letusan gunung berapi berabad-abad yang lalu) di permukaan Bumi membolehkan air mengalir jauh ke arah mantel sehingga menjadikannya lebih panas daripada lokasi lain di permukaan.

Sama ada ia adalah tempat gergasi berkeliaran atau pembentukan semula jadi bumi, Ayer Hangat mempunyai daya tarikan tersendiri. Tarikan utama di pekan ini adalah air panas air garam semula jadi – fenomena yang jarang berlaku. Setakat ini hanya ada tiga yang diketahui di seluruh dunia berbanding dengan kolam air panas semula jadi yang dapat anda temui di pelbagai tempat di seluruh dunia. Dua lagi telaga air panas air garam semula jadi masing-masing terletak di Taiwan dan Jepun.

Terdapat juga dakwaan bahawa telaga air panas air garam semula jadi yang terletak di Ayer Hangat kaya dengan kandungan mineral yang bermanfaat untuk kesihatan anda. Ia dikatakan sangat berguna untuk penyembuhan penyakit berkaitan kaki serta penyakit kulit, gout dan sakit sendi. Orang ramai yang menyedari kewujudannya telah berkunjung selama bertahun-tahun untuk melihat adakah tuntutan itu benar.

Anda tidak perlu bimbang dengan kebarangkalian terlalu ramai pengunjung berkumpul di satu lokasi. Ini kerana terdapat tiga lokasi di mana pengunjung boleh berenang dan menyegarkan tulang yang sakit. Kawasan ini juga telah dinaik taraf berkali-kali sebelum ini, menjadikannya mudah diakses oleh orang ramai. Ia kini tersedia dalam tiga peringkat. Anda juga akan menemui jakuzi di mana air garam panas semula jadi dipam masuk ke kolam kecil dan air pancut di taman-taman berlandskap. Bukan itu sahaja, anda juga dapat menikmati pertunjukan budaya dan restoran. Jangan lupa singgah ke kedai cenderamata untuk mendapatkan cenderahati.

Jika anda tidak suka air yang terlalu panas, anda boleh mencuba salah satu telaga air yang dikenali sebagai “Telaga Betina” atau “Telaga Wanita” di mana airnya lebih tenang dan tidak terlalu panas. Ia terdiri daripada satu set kolam rendaman kecil dengan set bangku yang disediakan untuk kumpulan pengunjung yang lebih besar. Kebiasaannya anda akan temui kumpulan berkeluarga di sini, bersantai bersama anak-anak kecil.

Jika anda ingin mencuba sesuatu yang lebih panas, anda boleh mencuba telaga yang dikenali sebagai “Telaga Jantan” atau “Telaga Lelaki . Air di sini lebih hijau hasil kepekatan alga yang tinggi dengan suhu secara semula jadi antara 38 ˚C hingga 42 ˚C. Di sini pengunjung dapat menikmati pemandangan tanah lembap yang mengelilingi telaga air masin sambil menikmati air yang dikatakan dapat mengurangkan sakit urat dan sakit sendi.

Jika anda mahukan privasi, ada kawasan ketiga yang menempatkan dua jakuzi persendirian, lengkap dengan tandas, tempat mandi dan gazebo. Setiap unit ini dapat memuatkan sebuah kumpulan atau keluarga sehingga lapan orang. Terdapat juga sebuah spa bagi mereka yang ingin meluangkan masa untuk berehat sambil menghirup udara pulau.

Sekadar peringatan, adalah lebih baik jika anda menelefon terlebih dahulu untuk memeriksa suhu air telaga sebelum berkunjung. Sekiranya anda hamil atau mempunyai masalah kesihatan, anda mungkin ingin mendapatkan konsultasi doktor untuk memastikan kunjungan anda adalah selamat dan tidak akan menjejaskan kesihatan.

Telaga air panas bukan satu-satunya tempat yang boleh anda lawati sewaktu mengunjungi Ayer Hangat. Anda juga boleh berjalan di sekitar kampung dan menghargai rumah-rumah bertemakan kehidupan Melayu yang ada di seluruh pekan ini. Tentunya ini bukanlah pemandangan yang dapat anda lihat di bandar-bandar besar di seluruh dunia. Rumah-rumah ini mempunyai kisah tersendiri dan reka bentuk seni yang mungkin hilang jika tidak dipelihara. Sesetengah rumah ini dihuni orang jadi berhati-hati sewaktu anda melawat.

Jangan ketinggalan melawati landskap subur di sini. Ayer Hangat merupakan kampung yang dikelilingi tanah lembap di sebuah pulau tropika. Luangkan sedikit masa untuk menghirup udara dan mungkin juga berhenti untuk bergambar untuk dikongsi di akaun media sosial anda. Walaupun gambar tidak mungkin serupa dengan perasaan berdiri di sana memerhatikan kehijauan yang luas terbentang di depan mata anda. Memandangkan Malaysia adalah sebuah negara dengan iklim hutan hujan tropika, anda akan dapat melihat pelbagai spesies yang mungkin tidak dijumpai di luar negara.

Ayer Hangat juga menyediakan persembahan budaya buat anda yang berminat. Terdapat persembahan tarian tempatan yang dijadualkan. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menyemak jadual dengan pemandu pelancong tempatan anda untuk mengetahui waktu pertunjukan yang berikutnya. Sebilangan rancangan mungkin terhad kepada beberapa orang pengunjung sahaja atau hanya untuk waktu tertentu.

Setelah anda melihat semua yang ada di Ayer Hangat dan mengambil semua gambar yang anda ingini, anda mungkin merasa agak sedih untuk meninggalkannya. Ayer Hangat indah yang sukar untuk dilupakan. Sekiranya gambar tidak mencukupi, anda boleh berhenti di pasar tempatan untuk mendapatkan produk tempatan. Atau mungkin juga dapatkan rantai kunci sebagai peringatan bahawa anda pernah menjejakkan kaki ke syurga telaga air panas air garam. Mungkin peringatan ini akan membawa anda kembali ke Ayer Hangat suatu hari nanti.

Pintu Masuk Kampung Ayer Hangat
Dewasa RM 15.00
Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun RM 10.00

(Pemegang mykad akan mendapat harga masuk RM 10.00, kanak-kanak 5.00)

Jakuzi
Jakuzi peribadi 2 orang RM 199.00
Jakuzi peribadi 3 orang RM 225.00
Jakuzi peribadi 4 orang RM 279.00
Jakuzi persendirian 5 orang RM 399.00

(Pemegang mykad akan mendapat diskaun RM 50.00 untuk semua pakej untuk jakuzi satu unit SAHAJA)

Ayer Hangat Village

Jalan Air Hangat, Mukim Air Hangat, 07000, Langkawi, Kedah
info@ayerhangat.com (Reservations) or sales@ayerhangat.com (Groups)
Telephone: +60 11-1950 6460 (Reservations)